Jaa… som de flesta kaniner antar jag.

(Detta är vad JAG ger mina djur efter mitt eget huvud och de mår bra av det.
Jag kan inte garantera att andra kaniner gör det. Allas utgångsläge är ju olika.) 



Pellets:

Jag utgår från ca 0,5 dl pellets om dagen – Mäster Kanin, den gula säcken.
Hade tidigare kalvkraft men då fanns problem med lösa magar hos ungar och ungdjur som började smaka på pelletsen och i samband med avvänjning.
Mäster Kanins pellets har en lägre proteinhalt än vad Kalvkraft har. Sedan jag började med denna sort har problemen med de lösa magarna försvunnit. Tycker att det fungerar bra för tillfället och har inga planer på att byta.

Mängden pellets beror naturligtvis på kaninen själv. En ung växande hane alltid på språng, får upp till 1 dl per dag. Det finns också äldre aktiva djur som får mer mat än de andra.

Dräktiga honor ger jag ungefär samma giva pellets under hela dräktigheten. Märker jag att hon börjar magra av då ökas naturligtvis mängden. Det gäller väl även kaniner att man inte skall äta för två, så resonerar jag i alla fall. Frukt och grönsaker och gräs finns det naturligtvis tillgång till. Allt efter säsong.

Digivande honor får också en ökad mängd pellets, dock inte fri mängd. I övrigt se ovan.

Ungar & ungdjur
ger jag också ca ½ dl. Men jag är noga med att kontrollera hullet på varje kanin. Den ene kan få fri mängd medan den andra får lite mindre. Som vi människor behöver vi ju olika mycket mat. Har man ett bra hö så tycker jag att det är bättre om kaninen äter mer hö och mindre pellets.
Jag gjorde ett misstag i somras – jag lät 4 st unghonor vara i samma bur längre tid än jag brukar. Kaniner skall ju vara tillsammans….. Det slutade med att 2 st var stora och tjocka och 1 st var liten & tunn. Detta gick på några veckor. Honorna plockades isär och maten anpassades efter var och en. Den tunna kaninen gick upp i vikt medan tjockisarna fick mindre pellets & hakpåse.

Så får de hö:
I fri mängd. Bra grönt grovt hö som luktar sommar. Jag brukar säga att när jag får astma, då är det ett bra hö som jag ger till mina djur. Rödklöverstjälkar och maskrosor är favoriterna bland grässtråna. Det är fascinerande att se hur de nosar sig fram till godsakerna och rycker ut just de strån och stjälkar de vill ha. Man kan ju själv tycka att det vore smartare att spara det bästa till sist….. men då kanske någon annan tar det.
För mycket klöver i höet minskar på fertiliteten, d.v.s. att honorna har svårare att bli dräktiga. Max 25% inblandning.
Jag har ett bra luktsinne och känner med en gång om höbalen är möglig – då åker den ut med detsamma.
Varje kanin har varsin höhäck så att höet inte ligger på burbotten.

Färska naturliga råvaror:

Färskt gräs, morötter, grönkål, granris, enbuskar, sälg, fruktgrenar, äpplen….. Och mycket annat slinker ner. Variation efter årstid. Be om grannens ris till våren då han klipper sitt äppleträd. Jag lovar att både han och kaninerna blir väldigt glada.

Gräs;
Börjar jag ge så fort som det börjar spira i hagarna. MEN LITE TILL ATT BÖRJA MED. Det är jätte viktigt. När man ser att kaninens mage hänger med ökar man successivt på mängden. För att nästan ge fri tillgång. Nästa dag slängs det gräs som inte ätits upp. Så det bästa är ju om kaniner får så mkt som den vill äta upp. Maskrosor – blommor & blad, kirskål – kvickrot - kärs, brännässlor (som slagits dagen innan), timotej och annat gräs – tänk efter själv vad vilda harar och kaniner äter. Att gräset skall vara torrt då man ger det till djuren….  ja inte vet jag, men ”min” veterinär sa en gång;
-Har du sett en hare vänta på att daggen skall gå ur?

Jag tror att vänjer man sina djur med lite av varje sort, med regelbundenhet och daggigt, regnvått, nyslaget gräs eller vad du vill – så mår den lilla kaninen som en prins med sin variationsrika kost. Men ge inte lite då och då utan börjar man så håller man på.
Jag slår gräs med lie varje dag till mina djur. Under hela den period som det finns tillgång.

Frukt & bär, jordgubbar, blåbär, äpplen m.m.
Du kan ju höra efter i någon livsmedelshandel om du kan få, eller köpa billigt, ”gammal” frukt till dina djur. Om du inte har egna frukt träd. Självklart skär du bort det dåliga på frukten. Ge bara sådant som du själv skulle kunna äta. Skölj frukten om du gör det till dig själv.

Grönkål – hela blad och hela stocken.
De allra flesta av mina djur väljer grönkålen före sin pellets. Då är det gott.
Bra järn & vitamintillskott under decembermånaden.

Saltsten:
Hänger en i varje bur – oftast. Lite besvärligt då de rinner bort vid fuktig väderlek.
Jag hänger stenen högt upp och INTE över mat & vattenkopp då det droppar salt i dessa. Vissa kaniner slickar i sig en sten på några veckor medan andra inte rör den. Dräktiga och digivande honor har störst behov har jag märkt. Även ungdjuren tycker att det smakar bra.

Så nog skall Skogslindens kaniner överleva allt, det inbillar jag mig i alla fall.
Det har de gjort hittills även om det slunkit ner en och annan Dumlekola eller mintkaka....
det ska vá gôtt o leva, annars kan dé kvetta........