Några små tips till Dig som köpt/ tänker köpa en kanin.


BUREN:

Skall ha minsta mått på 0,5 kvm, dvs. ca 70 x 80 cm.
Städa hos Din kanin minst 1 ggr/vecka. Kaniner är renliga och använder oftast ett hörn som toalett. Det är lätt att städa med en sopskyffel till  hjälp. Kutterspån och halm ovanpå är bra som strö i buren. Halmen sysselsätter kaninen. Det är bra att använda till ex. VIRKON S som desinfektionsmedel varje gång Du städar buren. Finns att köpa i välsorterade djuraffärer.
Om Din kanin skall bo ute måste det finnas ett litet hus för kaninen att gömma sig i. Både vid dåligt väder och när den blir rädd.
Vinterburen bör stå minst 50 cm från marken.

:
Det skall alltid finnas fräscht hö i kaninburen. Höet bör placeras i en höhäck för att inte bli smutsigt. Kaniner måste äta jämt för att deras matsmältning skall fungera.

PELLETS:
Pellets bör kaninen få 1 ggr/dag. Ren kaninpellets utan några tillsatser är det bästa. En dvärgvädur äter ca 0,5 dl om dagen. Om Du byter pelletssort måste Du vänja kaninen successivt med det nya fodret. Kaniner blir lätt lösa i magen.
Ungkaniner och mycket aktiva kaniner fodrar lite mer mat. Du kan känna över kaninens rygg om den är mager eller fet. Den får aldrig bli vass över ryggraden.

VATTEN:
Kaninen skall alltid ha friskt vatten i buren. Den kanin som Du köpt av oss har alltid druckit ur vattenkopp. Om Du vill ha flaska måste Du se till att kaninen lär sig dricka ur den. Vattenkoppen eller flaskan skall diskas ur varje dag.

FRUKT OCH GRÖNT:
Morot, kålrot, grönkål, äpple, päron, apelsin, morotsblast, maskrosblad, kirskål, grenar från fruktträd, sälg, gran, ene, blåbärsris, jordgubbar, hallon m.m. Listan kan göras lång. Prova Dig fram till favoriterna. Kom bara ihåg att GE PYTTE LITE I BÖRJAN. Det är det viktigaste. Du bör undvika sallad, vitkål, smörblommor. Någon form av kvistar bör alltid finnas i buren så att kaninen kan gnaga på dem. Kaninens tänder växer hela tiden och den måste ha något att tugga på.

SALTSTEN:
En del kaniner vill ha det andra inte. Häng den högt i buren så att den inte fastnar i pälsen. Låt kaninen stå på bakbenen för att nå den. Häng den inte över mat och vatten koppar, då det är fuktigt ute droppar det saltvatten.

KLOR:
Klipp med hundklotång ca var sjätte till var åttonde vecka. Klipp ett par millimeter utanför pulpan. Har din kanin mörka klor ser du pulpan lättare om du lyser med en stark lampa bakom klorna. 

SKÖTSEL I ÖVRIGT.
Kaninen måste få komma ut och springa varje dag, den har mycket spring i benen. Vänj den vid sele – skall inte sitta för hårt. Kompostgaller  blir en bra rasthage – lämna inte kaninen själv, den kan gräva sig ut eller rent av hoppa ut. Skator, hundar, kattor tycker om att jaga kaniner.

Lär kaninen att hoppa hinder. Lågt i början, dra inte.

Umgås varje dag med Din kanin. Då får Du snart en riktig kompis.

I början kan Du ha långärmad tröja för att inte bli riven, då Du och in kanin inte känner varandra riktigt i början. Bli inte arg utan ta det lugnt så lugnar den sig snart. Håll inte för hårt, kaniner tycker inte om att bli varma.

SJUK??
Hängig, sitter i ett hörn, vill inte hälsa på Dig, vill inte äta, nyser, rinner i näsan eller ögon.  Alla djur blir någon gång sjuka. Tyvärr. Vanligast med kaniner är lösa i magen.
Vänta inte utan gör något med en gång eller allra senast samma dag. Ring veterinären då kaniners sjukdomsförlopp ofta är väldigt snabbt.